Intervju om boken SKIPPA NYHETERNA i FÖRMIDDAG I P4 GÄVLEBORG med Larry Forsberg.

Larry: Är du ledsen på att läsa om skjutningar och våld och Donald Trump och pandemier och allt elände som vi matas med? Du är långt ifrån ensam. Tobias Wahlquist drabbades av utmattning för några år sedan och valde då att inte läsa eller lyssna på några nyheter för att låta hjärnan vila. Tanken var att nyhetsstoppet skulle vara tillfälligt men efter sju år läser han fortfarande inga nyheter. Enligt egen utsago mår han mycket bättre och ser positivare på världen dessutom. Men hur klarar man livet och vardagen om man inte tar del av det som händer runt omkring? Jag blev otroligt nyfiken på detta och därför har jag ringt upp Tobias. God förmiddag Tobias.

Tobias: Hej, hej.

Larry: Hej, ja, varför valde du att ta det drastiska beslutet att skippa nyheter?

Tobias: Ja, jag var ju utmattad och då var det egentligen inte ett val utan det blev väl som en konsekvens för att jag hade inte orkat göra särskilt mycket. Så jag släppte nyheterna. Men sen när jag mådde bättre då var det ett val. För då mådde jag ju bättre och jag kunde mycket väl ha börjat läsa nyheter. Men jag tyckte inte att jag hade missat någonting de där två åren när jag kände mig för trött för att konsumera nyheter. Och hade jag inte missat något viktigt på två år, då tyckte jag inte det fanns någon poäng att fortsätta eller börja om och läsa nyheter igen. Det tar för mycket tid, det är för mycket problematiserande. Så jag valde bort det och jag tycker att jag mår bra av det. Jag känner mig faktiskt också välinformerad för att när jag väljer bort nyheterna så informeras det på andra sätt. Till exempel att läsa böcker och lyssna på poddar. Och det är mycket bättre information än vad nyheterna är.

Larry: Men känns det inte som du kanske missar viktiga världshändelser och även lokala händelser av vikt?

Tobias: För det första så tror jag inte att särskilt mycket är av vikt. När vi levde i stamsamhällen då var ju nyheter viktiga. För då var det nyheter som berörde oss påtagligt. För det var nyheter från vårt absoluta närområde. De hade inte CNN på den tiden. Därför har vi blivit programmerade att söka information. För det har varit livsavgörande förr i tiden. Nu söker vi information för att vi har blivit biologiskt programmerade för att göra det. Men nästan ingenting av det som står i tidningen berör oss personligen. Det står om kändisar och det står om saker som händer i andra länder. Och det är inte information som vi kan agera på. Därför tycker jag att det är slöseri med tid och mental uppmärksamhet på ett sätt. Men sen absolut, det finns viktiga saker i världen som jag tycker att man behöver känna till. Man ska inte isolera sig från världens bekymmer. Men man behöver inte heller vältra sig i världens bekymmer. Det mår vi inte bra av och vi blir inte bättre informerade av det heller.

Larry: För din tes i din bok, den är att det enda nyheten har bidragit till är att vi alla kollektivt mår lite sämre. Hur tänker du där?

Tobias: Apropå hur vi är biologiskt programmerade så är vi också biologiskt programmerade att ta faror på större allvar. För att för 10 000 år sedan så var det de som överlevde, de som var oroligare än andra. Och därför så söker vi oss till konflikter i media och drama och saker som är otäcka.
Det är mycket mer engagerande för oss. Vi klickar ju på de artiklarna och nyheterna vill ju inte vara sämre än att de ska ge oss det vi vill ha. Man ska inte skylla på nyheterna egentligen. De är ju som de är för att vi är som vi är. Vi belönar massa saker som vi egentligen mår dåligt av.
Och jag tror att många behöver fundera på hur de konsumerar nyheter. Jag tycker inte att alla borde skippa att läsa nyheter som jag har gjort. Men jag tror att alla behöver fundera på hur de konsumerar nyheter och hur de får något att må.

Larry: Du har ju som sagt skrivit en bok om din erfarenhet. Skippa nyheterna heter ju boken och på omslaget står det också, ser ut lite som en löpsedel, varför jag slutade läsa nyheter och varför du också borde göra det. Vilket är ditt budskap till läsarna?

Tobias: Framförallt så är nyheter mest underhållning för oss. Även det som är otäckt är på något sätt underhållning för oss. För det är inte information som vi kan använda. Så budskapet är att problematisera nyheterna. Men det är också att problematisera oss själva. Som sagt, nyheterna är som de är för att vi är som vi är. Och om vi mår dåligt av nyheter, många kan tycka att det är ett ansvar att hålla sig informerad till exempel. Men om det kommer med ohälsa, är det ett rimligt ansvar som man ska sätta på människor? Du ska veta om det här, vi skiter i om du mår dåligt av det. Det är inte okej, tycker jag. Men som tur är tycker jag att det går att hålla sig informerad på bättre sätt, som inte påverkar ens humör och som inte ger en skev uppfattning om världen som nyheterna gör.

Larry: Det var den naturliga följdfrågan egentligen, kan man leva i samhället utan att ta del av nyheten? Sociala medier, skyltfönster, vi matas ju med nyheter överallt. Går det egentligen att avskärma sig?

Tobias: Ja, det går ju naturligtvis inte att avskärma sig helt och hållet. Jag får ju veta en massa saker, det är ju liksom en social kunskap på något sätt, de här nyheterna, allt pratas om liksom. Så mycket får jag ju höra ändå. Skillnaden är ju att jag inte söker upp det här. Och om det är någonting som jag tycker är intressant, då kan jag läsa om det en vecka för sent. Alla människor tycker att det är spännande det som händer just nu. Men bara för att det händer just nu så är det inte nödvändigtvis viktigare. Så läser man nyheterna en vecka för sent, då kan man kanske tolka innehållet på ett bättre sätt utan den här spänningen av att det händer just nu. Det blir så mycket spekulationer. Men läser man en vecka efteråt, då kan man ta del av det som mer värderingsneutral information.

Larry: Vi har ju ett klassiskt exempel på det. Nu vet ju inte jag, du kanske inte har kommit till den nyheten än, men det damp ju som sagt ner en, jag vet inte om man säger bomb eller vad man säger, i Polen förra veckan. Och många trodde att nu är tredje världskriget här. Skulle man läsa den nyheten för första gången idag så skulle man inse att det var ingen… Den startade inte någon kedja av händelser. Är det lite det du menar, att det är lätt att vi dras in i den här hetsen när saker händer just i detta nu?

Tobias: Ja, men det gör vi ju. Vi dras in i det och vi blir en del av problemet egentligen. Vi kan inte skylla ifrån oss på nyheterna att de skriver spekulativa artiklar och saker som inte ger en fullödig bild och sådär. Vi dras ju med i det där också. Men det där i Polen, det gick ju fram till mig ändå.
Alla pratade ju om det. Det är svårt att missa sånt.

Larry: Tobias Wahlqvist, jag har förmodligen 100 frågor till dig, men jag har tyvärr slut på tid just nu. Men jätteintressant att prata med dig. Jag hoppas innerligt att någon som lyssnar i alla fall känner att jag kanske ska låta bli att klicka på den där rubriken idag. Att jag provar att bara scrolla vidare till ett recept på lingonsylt istället.

Tobias: I slutet av boken, så är ett tips att man ska skippa nyheterna i 30 dagar som ett test.
Det tycker jag man ska göra. Skippa nyheterna i 30 dagar och så ser du hur det påverkar. Påverkar det positivt så kan man lära sig någonting av det. Påverkar det ingenting, ja men då är min test dålig för just den personen. Det är ett bra test i alla fall.

Larry: Tack så mycket för det Tobias Wahlqvist. Ha en bra dag.